
Google AdWords: Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά
Μάθαμε τί είναι η υπηρεσία online διαφήμισης Google AdWords και 3+2 λόγους για να την χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας. Πολλοί από εσάς τρομάζουν στην ιδέα της πληρωμένης διαφήμισης, ενώ πολλές φορές αμφισβητούν τα πλεονεκτήματά της. Το Google AdWords δεν είναι δύσκολο, όμως χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να γίνετε masters. Πολλές επιχειρήσεις είναι ανυπόμονες και περιμένουν να δουν αποτελέσματα την επόμενη ημέρα.
Σε αυτούς απαντάμε με το παλιό γνωμικό της γιαγιάς μας «Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Σήμερα λοιπόν θα λύσουμε τις απορίες σας, θα απαντήσουμε στα ερωτήματά σας και...θα σας ευχηθούμε καλή τύχη με τις campaigns σας!
Απαντώντας σε ερωτήματα που σας δημιουργήθηκαν
- Πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις;
Μπορεί να εμφανιστούν στο Google Search όταν κάποιος αναζητήσει ένα σχετικό προϊόν με το δικό σας. Επίσης, θα τις δούμε σε κάποιο τρίτο site στα κενά που υπάρχουν δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω. Τέλος, μια άλλη επιλογή είναι τα banner, διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται ανάλογα με το περιεχόμενο της σελίδας ή τα ενδιαφέροντα του χρήστη.
- Τί καμπάνιες μπορείτε να φτιάξετε;
Brand Awareness: Δεν σας ενδιαφέρει να πουλήσετε ένα προϊόν, αλλά να εδραιώσετε το brand σας εκεί έξω; Μια brand awareness campaign είναι ιδανική για εσάς, καθώς αυξάνει το virality του brand σας και χτίζει σχέσεις με τους πελάτες, γύρω από την επιχείρηση, αλλά και γενικότερα γύρω από τα προϊόντα και υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Coca Cola, η οποία δεν ενδιαφέρετε να μας πουλήσει ένα κουτάκι, αλλά να εδραιώσει το brand της και να την προτιμάμε σε κάθε αγορά, έναντι -ας πούμε- της Pepsi.
Conversions: εάν έχετε e-commerce site, ο στόχος της διαφήμισης είναι να οδηγήσει τον χρήστη σε αγορά.
Remarketing: εργαλείο διαφήμισης, το οποίο ακολουθεί τους χρήστες που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα σας, κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Θα μάθετε περισσότερα για αυτό στην συνέχεια.
- Πόσο θα κοστίσει;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρέωσης που βασίζονται στον στόχο της διαφήμισης. Η χρέωση μπορεί να γίνει ανάλογα με τον αριθμό των «κλικς» στην διαφήμισή σας (CPC), ανάλογα με τα impressions – πόσες φορές έχει προβληθεί η διαφήμιση ή ανάλογα με το αν ολοκληρώθηκε μια αγορά (CPA). Το εάν θα τρέξει για σύντομο χρονικό διάστημα ή για μεγαλύτερο, εξαρτάται από τους στόχους σας, αλλά και την απόδοση επένδυσης που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, εάν έχω μια προσφορά για λίγες ημέρες τότε η καμπάνια είναι short term. Αν είναι για branding, είναι long term – συνεχής καμπάνια για να αποτυπωθεί στην μνήμη του καταναλωτή.
- Τί περιεχόμενο υποστηρίζεται σε Google AdWords διαφήμιση;
Απλό λεκτικό: Πείτε στον κόσμο τί προσφέρετε, χρησιμοποιώντας λέξεις που πιθανόν θα αναζητήσουν οι δυνητικοί σας πελάτες στο Google Search.
Display: μπορεί να περιλαμβάνουν banner, μια εικόνα ή απλό κείμενο. Τί θα κερδίσετε; Είναι πιο engaging, πιο interacting και highly targeted campaigns, καθώς βασιζόμενοι στα demographics ή τα interests, θα κάνετε reach το κοινό που θα αγοράσει τα προϊόντα σας.
Video: εμφανίζονται στο YouTube πριν ή μετά από σχετικά με τη διαφήμιση video. Το πού θα εμφανιστούν, το ορίζετε εσείς πάλι με βάση τα interests και τα demographics. Σε αυτήν την περίπτωση εσείς πληρώνετε μόνο όταν κάποιος δει το video.
«Το περιεχόμενο είναι αυτό που μετράει, όχι η μορφή του ή το πώς θα φτάσει στον χρήστη. Όταν οι διαφημίσεις έχουν καλό περιερχόμενο ή βοηθούν τον χρήστη να βρει αυτό που ψάχνει, τότε συνεισφέρουν σε μια τελειοποιημένη στρατηγική inbound marketing».
Για τον Co-Founder του HubSpot, Dharmesh Shah, το περιεχόμενο της διαφήμισης παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, είτε αυτή θα ναι display, είτε απλό λεκτικό ή video. Φροντίστε να έχετε ξεκάθαρο περιεχόμενο και call to action. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε τις διαφημίσεις όταν ανανεώνετε και τις προσφορές σας. Χτίστε σχέσεις με τους πελάτες που να βασίζονται σε ειλικρίνεια, χωρίς «παγίδες» ή «μικρά γράμματα». Μπορεί να κερδίσετε το «κλικ» τους, αλλά σίγουρα όχι στην συμπάθειά τους!
- Πώς μπορώ να ελέγξω την απόδοση της διαφήμισης;
Υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία του Google Analytics, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναλύσετε το performance της AdWords καμπάνιας σας. Επίσης, τα Analytics σας παρέχουν insights για να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα του κοινού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορείτε να κάνετε targeted campaigns στους πιστούς σας ακολούθους!
Μόλις συνδέσετε το AdWords λογαριασμό σας στα Analytics, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε analytics και statistics για την πορεία των campaigns σας.
Ας δούμε ποια είναι τα σημαντικότερα data για όσους κάνουν PPC διαφημίσεις. Στο section “Accounts”(«Λογαριασμοί») θα βρείτε:
- Clicks (Κλικς): Ο αριθμός των «κλικ» που έκαναν οι χρήστες στη διαφήμισή σας.
- Cost (Κόστος): Το συνολικό κόστος των διαφημίσεών σας.
- CPC (Cost-Per-Click): Το μέσο κόστος για κάθε «κλικ» που γίνεται στις διαφημίσεις.
- Bounce Rate (Ποσοστό εγκατάλειψης): Το ποσοστό των χρηστών που διάβασαν μόνο μια σελίδα και στην συνέχεια αποχώρησαν από το site σας.
- Sessions (Περίοδοι σύνδεσης): Πόσες φορές επισκέφτηκαν οι χρήστες την ιστοσελίδα σας. Διαφορετικά, η χρονική περίοδος κατά την οποία ένας χρήστης συσχετίζεται ενεργά με την ιστοσελίδα σας, ανεξαρτήτως των «κλικς» που κάνει.
- E-commerce Conversion Rate (Ποσοστό μετατροπών ηλεκτρονικού εμπορίου): Το ποσοστό των επισκεπτών μπήκε στο e-shop σας και που προέβη σε αγορά
- Transactions (Συναλλαγές): Ο συνολικός αριθμός αγορών που έγιναν στο e-shop σας
- Revenue (Έσοδα): Τα έσοδα που σας έφεραν οι διαφημίσεις (δεν συνιστούν τα καθαρά κέρδη, καθώς περιλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς, αλλά και οι φόροι)
Extra Tips:
-Προσοχή στο Redirection! Φροντίστε η διαφήμιση να οδηγεί στο συγκεκριμένο προϊόν που διαφημίζετε κι όχι στην αρχική σελίδα. Δεν παίζουμε κρυμμένο θησαυρό, ο πελάτης θα εγκαταλείψει το site σας εάν τον βάλετε στη διαδικασία να ψάξει.
-Να έχετε ξεκάθαρο Call to Action. Τί σημαίνει αυτό; Το banner σας να προτρέπει τον υποψήφιο πελάτη σε συγκεκριμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, το booking διαθέτει ένα «το θέλω» button στο banner, το οποίο «κλικάρει» ο χρήστης και οδηγείται κατευθείαν στις κρατήσεις.
-Κάντε μια μικρή έρευνα στο Keyword Planner του AdWords! Βρείτε keywords - σχετικά με τα προϊόντα σας - που αναζητά ο κόσμος και ενσωματώστε τα στις διαφημίσεις σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε μεγαλύτερο reach!
Έχετε απορίες; Ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε μαζί μας; Ελάτε να γνωριστούμε. Τί περιμένετε; Κάντε το πρώτο βήμα και επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της online φόρμας μας εδώ ή τηλεφωνικά στο 211 800 7357.